Пловдив

В Пловдив беше представено ново мобилно приложение за туристи.

Днес Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм, представи две нови инициативи за културния живот на Пловдив: мобилното приложение „АртиФакт Пловдив“ (ART&FACT PLOVDIV) и платформата „Програма Култура“ за електронно подаване на проекти.

Мобилното приложение „АртиФакт Пловдив“

Приложението е създадено с цел да улесни и направи по-забавно разглеждането на културните обекти в Пловдив. То включва:

  • Игрален подход: Туристите могат да се запознаят с 12 културни обекта чрез интерактивна игра.
  • Виртуален гид: Виртуален приятел помага на посетителите да се ориентират и предоставя информация за обектите.
  • Награди: При успешно разглеждане на всички локации в определено време, туристите могат да спечелят награди.

Приложението е част от проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, в който участват седем културни институции, включително Градската художествена галерия и Регионалния исторически музей.

Платформата „Програма Култура“

Новата платформа позволява електронно подаване на проекти по Програма „Култура“ и електронно отчитане на дейностите. Тази година ще бъде последната, в която ще се приемат документи и на хартия, и електронно.

Позитивна туристическа тенденция

Според Пламен Панов, през първите три месеца на годината Пловдив е реализирал 136 180 нощувки, което представлява ръст от 66% спрямо миналата година и 54% спрямо 2019 година. Туристите от България и чужбина са нараснали съответно с 8% и 1% спрямо 2023 година.

Финансиране на културни събития

Културният календар на Пловдив е със завишено финансиране, като културните оператори получават близо седем милиона лева. Панов подчерта, че модернизацията на услугите и преживяванията, които община Пловдив предоставя, е приоритет.

Тези инициативи показват стремежа на Пловдив да подобри културната си среда и да привлича все повече туристи, като предоставя модерни и ангажиращи начини за разглеждане на богатото културно наследство на града.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина