Пловдив

В Пловдивското село Златитрап ще бъде открита тазгодишната жътвена кампания

Националното откриване на жътвената кампания за 2024 година ще се състои на 11 юни от 11:30 ч. в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

„Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците,“ подчертават от НАЗ. Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на асоциацията от различен регион на страната, като тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Официалната церемония ще се проведе под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, след което ще се извърши ритуалът по зажънване. В музикалната програма ще участват танцовият състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Миналогодишното начало на жътвената кампания и зажънването на ръжта по проект „Хляб на мира“ се е състояло на 28 юни в село Борисово, като домакин е бил Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе. Церемонията през 2023 година е протекла под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“. „В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически.“

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина