Свят

В Нидерландия излязоха първите череши за сезона. 75€ за килограм.

Тази седмица нидерландската компания ще получи първата си партида испански оранжерийни череши. Плодовете няма да са много – очаква се в Нидерландия да пристигнат само 12 касетки по килограм и половина всяка. Според представител на компанията вносител обаче те са „просто нужни” за пазара.

Вносителя Van Ooijen Citrus е станала истински специалист по черешите. „Между 12-тата и 17-тата седмица (от началото на годината – бел. ред.) черешите са малко, тогава достъпни плодове няма никъде по света. Сезонът на черешите в южното полукълбо е приключил 5 седмици по-рано. Оранжерийните плодове от испанския ни доставчик запълват тази празнина”.

Тези череши обаче „не са за всеки”. Компанията ги продава само по предварителна заявка и на килограм, а не на касетка. Цената им е фиксирана на 75 евро за килограм, като плодовете са с калибър 30+. „Въпреки толкова високата цена компанията не печели, тъй като само транспортните разходи са 20 евро за килограм. Ние обаче ще успеем да обслужим няколко клиенти, които с нетърпение очакват доставката”, изтъква представителят на компанията.

„Тъй като оранжерията е на възвишение, производителят може ефективно да контролира температурата и следователно да ускори фазите на цъфтеж и плододаване. Особено в този период, когато няма череши, той може да изкара на пазара уникален продукт”, споделя той.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина