Свят

Въпреки санкциите, Русия достави повече газ в Европа от САЩ за месец май.

През май 2024 г. Русия изпревари Съединените щати като основен доставчик на газ за Европа, достигайки 15% от общите доставки, докато САЩ осигуриха 14%. Тази промяна се дължи на „еднократни фактори“ като прекъсване на работата на американски завод за износ на втечнен природен газ (LNG) и планирано увеличение на руския износ, за да се компенсират недостатъците поради поддръжка през юни.

Въпреки тази краткосрочна промяна, водещи анализатори смятат, че Русия няма да запази превъзходството си през следващите месеци. Причините са две: Русия ще увеличи доставките на LNG за Азия по Северния морски път, намалявайки износа за Европа, а производството на LNG в САЩ ще се стабилизира след еднократното прекъсване.

На 5 юни се съобщи, че „Газпром“ е поръчал доклад, който потвърждава малката вероятност за възстановяване на по-голямата част от продажбите на газ за Европа, загубени от 2022 г. насам. Това подчертава, че бизнесът на „Газпром“ с Европа е значително намалял, независимо от временното увеличение на износа през май 2024 г.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина