България

Във Варна протестират срещу вятърните паркове в Черно море

Рибари и хотелиери излизат на протест срещу идеята за изграждане на вятърни паркове в Черно море. Очаква се след 09.30 ч. около 200 коли да тръгнат на шествие и да затруднят движението в морската столица. Повод за недоволството стана организирана кръгла маса в морския град, на която е предвидено да се дискутират именно ветропарковете.  

През последните седмици тази тема породи множество противоречия между политици, екоактивисти и енергетици – идеята по българското Черноморие да се направят така наречените офшорни вятърни паркове, които да бъдат включени към електропреносната система на страната.

Всъщност офшорната вятърна енергия е едно от усилията на Европейския съюз към зеления преход. За нея се говори все повече откакто се търсят и насърчават инвестиции, спомагащи заместването на руския газ. И ако в скандинавските страни такива проекти отдавна се развиват ускорено, то в нашия регион те все още са екзотична идея.

Идеята при инсталацията на каквито и да е вятърни паркове е да се търси максимално равен терен, при който има минимално въздушно съпротивление. Така се избягват препятствия по пътя на вятъра, който задвижва перките, а по този начин се генерира повече електроенергия. Елементарната логика на този принцип сочи, че в открито море, където не би следвало да има нищо на пътя на вятъра, трябва да може да се произведе най-много ток.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина