България

Водата по нашето черноморие отлична. Трима министри гарантираха за нея.

Министрите на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров и на здравеопазването Галя Кондева увериха, че морската вода по българското Черноморие е с отлично качество, базирайки се на последните изследвания. Те се събраха в Шкорпиловци, за да опровергаят миналогодишните фалшиви новини за замърсяване, свързани с инцидента в язовира „Нова Каховка“ в Украйна, което е довело до негативни последици за туризма в региона.

Министър Димитров отбеляза, че мониторингът на морската вода е непрекъснат и не са установени отклонения от стандартите за качество. Специален модел за прогнозиране на евентуални замърсявания, създаден след събитието в „Нова Каховка“, е в сътрудничество с Висшето военноморско училище във Варна. В Шкорпиловци ще бъдат извършени експресни анализи на водата, за да се потвърди чистотата ѝ.

Д-р Галя Кондева добави, че Регионалните здравни инспекции следят качеството на водите за къпане, като се акцентира върху микробиологичните показатели. От 23 зони за къпане във Варненския район, 22 са с отлично качество, а само Южният плаж във Варна е с „добро“ качество.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ Явор Димитров увери, че не са открити незаконни зауствания и няма нарушения по тръбата по дъното на Варненското езеро, която не причинява замърсяване на водите.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина