България

Влак с новите вагони купени от БДЖ днес направи първия си курс София-Бургас. Закъсня 6 минути.

Днес, с шест минути закъснение, пристигна първият влак с модернизирани германски вагони от София в Бургас. Влакът потегли от Софийската централна гара точно в 6:15 ч. и трябваше да пристигне в Бургас в 12:10 ч., но поради въведени ограничения в движението, пристигна с леко закъснение. Сред първите пътници бяха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и управителят на Българските държавни железници (БДЖ) инж. Венцислав Славков. Пътниците бяха посрещнати на жп гара Бургас от кмета на града Димитър Николов.

Министър Гвоздейков определи първото пътуване с новия клас като „изключително добро и комфортно“. Той спомена, че първоначално имало оплаквания за студ във вагоните, но температурата била повишена. За второто пътуване, което ще бъде днес в 16:00 ч., ще се поддържа по-ниска температура за удобство на пътниците. Гвоздейков отбеляза, че композицията е безшумна и вагоните возят меко, което значително подобрява комфорта.

Относно закъснението, Гвоздейков обясни, че влакът е изчаквал на гарите, за да спазва разписание, като общото изчакване е било около 17-18 минути. Има три участъка по трасето, където се извършват ремонти и скоростта е ограничена до 25 км/ч. Ако тези ремонти се ускорят, пътуването може да бъде съкратено с поне 35 минути.

Гвоздейков посочи, че това пътуване е показало на отговорните институции потенциала на жп транспорта в България и ги призова към по-голяма инициатива и отговорност за бъдещето на този транспорт.

Очаква се другата седмица да пристигне следващата композиция нови вагони. Инж. Славков отговори на въпросите за закъсненията, като ги свърза с ремонтите по железопътната инфраструктура, високите температури и повредите по локомотивите и вагоните. Той също така спомена, че вагоните разполагат с климатична система и контакти за зареждане на мобилни устройства, и изрази надежда в следващата партида да има вагон-ресторант.

От БДЖ обявиха, че новият влак от София за Бургас ще се движи всеки ден до края на летния сезон, състоящ се от четири климатизирани вагона и един вагон за превоз на граждани с намалена подвижност. На 23 май т.г. пристигнаха първите 19 модернизирани пътнически вагона от германската компания „Дойче Бан“, като стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина