България

България отново рекордьор по брой загинали в пътнотранспортни проишествия на милион души население.

В България има най-много загинали в пътнотранспортни произшествия на милион души население. Това каза инж. Димитър Пенев от Института за пътна безопасност по време на дискусия „Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“. Форумът е организиран от Института за пътна безопасност, със съдействието на Столична община. Това е статистика на ЕС за 2023 г. и данните са стряскащи, допълни той.

Ако успеем в Столична община да намалим пътнотранспортните произшествия, в които има тежко ранени и загинали, означава, че ще можем да го направим в цялата страна, каза председателят на Държавна агенция „Безопасност за движение по пътищата“ Малина Крумова. По думите ѝ в зоните, в които трябва да се шофира с 30 км/ч, е необходимо да има физически мерки, принуждаващи шофьорите наистина да карат с посочената скорост, необходимо е децата да се научат да слагат светлоотразители по дрехите си и др. Целта ни е до 2030 г. броят на загиналите в ПТП да се намали наполовина в сравнение с 2019 г., каза още Крумова. По думите ѝ, когато се говори за планиране и дейности, свързани с пътната безопасност, в центъра трябва да е пешеходецът.

Увеличава се травматизмът с пешеходци, каза Мария Ботева, инспектор в Главна дирекция „Пътна полиция“. В периода 2018-2023 г. са регистрирани 38 806 тежки ПТП, в които са били ранени 49 218 души, а загиналите са 3319, посочи Ботева, цитирайки данни към 20 март 2024 г. От общия брой ПТП за периода 37 815 са настъпили заради нарушение на водача, 309 – заради нарушение на пешеходец, 75 – заради пътни условия, допълни Ботева. В същия период са издадени над 6,3 млн. електронни фишове за превишена скорост, каза още тя.

През миналата година 591 ПТП са извършени от тежки моторни превозни средства, каза Антон Ставрев от дирекция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията. По думите му особено голям е броят на нарушенията, свързани с технически неизправности и претоварване на тежките моторни превозни средства. Планира се въвеждане на нови технически средства за контрол на маса и на системи за контрол, четящи от разстояние, както и осигуряване на нови тахографи, добави Ставрев.

След монтирането на физическите разделители в пътния участък на Кресненското дефиле и на други места, на които има чести изпреварвания или концентрация на ПТП, се установява намаляване на ПТП, каза Силвия Варадинова от отдел „Пътна безопасност“ в АПИ. По думите ѝ тази мярка ще се прилага и на други участъци от републиканската пътна мрежа. Освен мерки за прилагане към съществуващата инфраструктура, работим и към това да се търси пътна безопасност още при зараждане на идеята за планиране на ново трасе, допълни Варадинова.

Източник; БТА

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина