Спорт

Боя на годината, Усик vs Фюри. Шампиона е само един.

Украинецът Олександър Усик стана абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория, след като победи британеца Тайсън Фюри в зрелищен мач, провел се в столицата на Саудитска Арабия, Рияд. Усик спечели с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113, обединявайки поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO).

Той е първият боксьор след британеца Ленъкс Люис, който държи всички тези титли едновременно. Ленъкс Люис бе безспорен световен шампион между ноември 1999 и април 2000 година. След победата си над Фюри, 37-годишният Усик има 22 победи в 22 мача на професионалния ринг, от които 14 са с нокаут. За Тайсън Фюри това беше първа загуба след 34 победи (24 с нокаут) и едно равенство в първите му 35 срещи.

Мачът беше напрегнат, като в първите шест рунда Фюри имаше предимство. Въпреки това, Усик се представи по-добре във втората половина на мача и особено в деветия рунд, когато успя да прати Фюри в нокдаун. Това помогна на Усик да обърне хода на мача и да спечели с разделено съдийско решение.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина