България

БДЖ увеличава влаковете пътуващи за морето през летния сезон.

Българските държавни железници (БДЖ) ще увеличат броя на влаковете между София и Бургас още от тази седмица. Това е част от мерките, предприети след инцидент, при който пътници с билети не са могли да ползват влака поради липса на свободни места. Министерството на транспорта изиска пълна проверка на случая, като министърът отбеляза, че е недопустимо пътниците да пътуват по този начин.

Проблемът е свързан с факта, че влакът няма задължителна резервация и спира на необслужвани гари, където пътниците могат да закупят билети директно от превозния персонал. Това създава трудности за контролиране на броя продадени билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система.

За да решат този проблем, БДЖ започват поетапно да оборудват влаковете с електронни устройства за продажба на билети. Такива устройства вече работят пилотно по линията София-Видин, а още 140 ще бъдат въведени в експлоатация, като приоритет ще имат най-натоварените влакове.

В допълнение, от днес е увеличен съставът на нощния влак от София до Бургас с включването на допълнителен вагон, а от този петък ще бъдат добавени още два вагона. От 29 юни ще бъде пуснат още един влак по това направление, което ще увеличи броя на влаковете между София и Бургас на общо 10 на денонощие.

Вече пътува и втора композиция с четири от новодоставените германски вагони, която тръгва от София в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина