Пловдив

Аптеките в Пловдив няма да обслужват клиенти по НЗОК днес от 14 до 16 часа

Днес от 14 до 16 часа аптеките в Пловдив няма да обслужват пациенти по здравна каса в знак на протест. Решението беше взето на среща на Регионалната фармацевтична колегия – Пловдив с представители на аптеките в града. Протестът е насочен срещу предложените промени в Наредба 4 от Министерството на здравеопазването. В тези два часа аптеките ще обслужват само пациенти, които не са по здравна каса.

Заместник-председателят на Регионалната фармацевтична колегия – Пловдив обясни, че идеята на протеста не е да се ощетят пациентите, а да се изрази недоволството на фармацевтите от новите правила за предписване и отпускане на лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според новите промени, всички медикаменти за даден пациент ще могат да се изписват в една-единствена рецепта, което може да се отрази негативно на приходите на аптеките от обработката на рецепти.

Въпреки че протестът в Пловдив няма да доведе до подаване на предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК, в други части на страната аптеките вече обмислят такива действия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина