България

Абитуриентите да почват да си плащат здравните осигуровки, това напомнят от НАП

Учениците, които завършват средното си образование тази година и не започват работа веднага, трябва сами да плащат здравните си осигуровки. Същото важи и за зрелостниците, които ще учат редовно в университет. От Националната агенция за приходите (НАП) напомнят, че тези ученици трябва да внасят здравноосигурителните си вноски в размер на 37,32 лв. месечно от завършването на средното образование до започването на работа или висше образование.

Това се налага, тъй като завършилите ученици не попадат в категориите „ученици“ или „студенти“, за които държавата осигурява здравно осигуряване. Ако не упражняват трудова дейност, за която да се осигуряват, те трябва сами да внасят здравните си осигуровки.

Ако зрелостникът пропусне да внесе повече от три здравноосигурителни вноски за последните три години, здравноосигурителните му права могат да бъдат прекъснати, което означава, че няма да има достъп до безплатни здравни услуги, предоставяни от Националната здравноосигурителна каса. За закъснели вноски се начислява законова лихва.

Справка за дължимите здравноосигурителни вноски и начислените лихви може да се направи чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“ в Е-портала на НАП. Освен това, гражданите могат да проверят здравноосигурителния си статус и периодите с липсващи вноски чрез друга електронна услуга на НАП, достъпна в Портала на НАП.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина